Novosti

16.11.2018

Volvo Cars i Baidu udruženim snagama rade na razvoju i proizvodnji autonomnih vozila

Volvo Cars je potpisao ugovor sa firmom Baidu, vodećim kineskim internet pretraživačem, o zajedničkom razvoju električnih i potpuno autonomnih vozila sa ciljem masovne produkcije u Kini, najvećem svetskom tržištu.

 

Volvo Cars je prvi inostrani automobilski proizvođač koji blisko sarađuje sa Baidu-om na zajedničkom razvoju prilagođenih autonomnih vozila. Partnerstvo će omogućiti dvema kompanijama da razvijaju i prodaju ovakva vozila potencijalnim kineskim kupcima, naglašavajući na taj način aspiracije švedske kompanije da postane glavni izbor kompanijama koje se bave mobilnošću.

 

Volvo Cars i Baidu će udružiti resurse kako bi dostigli sledeći nivo i pripremili se za masovnu proizvodnju potpuno električnih i autonomnih vozila, u skladu sa ugovorom. Saradnja sa Baidu-om je prva Volvo Cars saradnja tog tipa u Kini i Baidu je namerno odabran imajući u vidu njihove dugoročne posvećenosti bezbednosti.

 

Shodno ugovoru, Baidu će uložiti svoju Apollo autonomnu platformu za vožnju. Volvo će omogućiti pristup svojim istraživačkim i naprednim tehnologijama u automobilskoj industriji.

 

Tržišna predviđanja pokazuju da će Kina ubrzo postati vodeće svetsko tržište za autonomna vozila u dolazećim dekadama. Ranija istraživanja agencije IHS Markit predicted* pokazuju da će oko 14,5 miliona autonomnih vozila biti prodato u Kini do 2040. godine, od ukupne brojke koja će biti 33 miliona.

 

„Zajedno sa Baidu-om napravili smo veliki korak unapred u komercijalizaciji naših autonomnih vozila izgrađenih na vodećoj Volvo bezbednosnoj tehnologiji“, izjavio je Hakan Semjuelson, Predsednik i CEO Volvo Cars. „Primetan je značajan razvoj tehnologije autonomne vožnje u Kini, a Baidu je tu vodeći igrač, dok samo tržište nudi velike mogućnosti za nas kao dobavljača flota autonomnih vozila“.

 

 

„Još od svog osnivanja gotovo pre jednog veka, Volvo je imao bezbednost kao svoj osnovni cilj, gurajući razvoj bezbednosne tehnologije kroz svoje značajne inovacije. Veoma nam je drago da je Volvo Cars uspostavio strateško partnerstvo sa Baidu-om u razvoju potpuno autonomnih vozila na Apollo platformi. Radujemo se zajedničkom radu sa Volvoom kako bismo svetu pružili najbezbedniji automobil na zadovoljstvo celog čovečanstva“, izjavio je Dr. Ya-Qin Zhang, Predsednik Baidu-a.

 

Volvo će u nadolazećim godinama nastojati voditi tok velikih promena u industriji. Ova ambicija se ogleda u novom setu dugoročnih planova koje je Volvo Cars objavio ranije ove godine, sa fokusom na zauzimanje liderske pozicije u elektrifikaciji, autonomnoj vožnji i novim modelima vlasništva i pristupa automobilima.

 

Ugovor sa Baiduom služi kao ključni dokaz ambicija koje imamo u autonomnoj vožnji. Volvo Cars želi da postane globalni i diverzifikovani pružalac usluga mobilnosti i vidi autonomnu vožnju kao ključni deo razvoja te strategije. Do sredine sledeće decenije očekuje se da će trećina ukupne prodaje biti autonomna vozila.

 

*Autonomous Vehicle Sales Forecast 2018, IHS Markit (link)

 

-------------------------------

 

Volvo Cars Grupa u 2017

Za 2017. finansijsku godinu, Volvo Car Group zabeležila je operativni profit od 14,061 MSEK (11,014 MSEK u 2016). Prihodi u pomenutom periodu iznosili su 210,912 MSEK (180,902 MSEK). Globalna prodaja za kompletnu 2017. godinu iznosila je rekordnih 571,577 automobila, što je povećanje od 7.0 procenata u odnosu na 2016. Rezultati nagoveštavaju sveobuhvatnu transformaciju finansija i funkcionisanja Volvo Cars poslednjih godina, pozicionirajući kompaniju za sledeću fazu rasta.

 

O Volvo Cars Grupi

Volvo je operativan od 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih automobilskih brendova na svetu sa prodajom od 571.577 automobila u 2017-oj plasiranih u oko 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) iz Kine od 2010. godine. Činio je deo Švedske Volvo grupe do 1999. godine, kada je kompaniju kupio Ford Motor Company iz SAD. Godine 2010. Volvo Cars preuzima Geely Holding.

 

U 2017, Volvo Cars je zapošljavao u proseku približno 38.000 (30.400) zaposlenih sa punim radnim vremenom. Upravna zgrada Volvo Cars, razvoj, marketing i administracija su uglavnom locirane u Getebrugu u Švedskoj. Volvo Cars upravna zgrada za Kinu nalazi se u Šangaju. Glavne fabrike automobila locirane su u Geteburgu (Švedska), Gentu (Belgija), Šengduu i Dakingu (Kina), dok se motori proizvode u Skvodeu (Švedska) i Žangđikaou (Kina), a komponente karoserije u Olofstromu (Švedska).