Novosti

10.12.2018

Volvo Cars i Luminar na salonu „Automobility LA 2018“

Volvo Cars i Luminar, vodeća firma za razvoj senzorske tehnologije za autonomna vozila, prikazali su najnaprednije mogućnosti senzora i percepcije LiDAR na ovogodišnjem „Automobility LA 2018“.  

 

Stalni razvoj LiDAR tehnologije, koja koristi impulsne laserske signale za otkrivanje objekata,  ključni je element u stvaranju sigurnih autonomnih vozila. On omogućava autonomnim automobilima da se bezbedno kreću u složenim saobraćajnim okruženjima i na većim brzinama obezbeđujući im pouzdane mogućnosti dugog opsega percepcije.

 

Tehnologija poput LiDAR-a može pomoći Volvo Cars-u da od svoje vizije za autonomno putovanje, što je predstavljeno u Volvo 360c konceptu ranije ove godine, napravi realnost. Razvoj naprednih LiDAR tehnologija i mogućnosti percepcije samo su neki od načina na kojima Volvo Cars i njegovi partneri rade na sigurnom uvođenju potpuno autonomnih automobila.

 

Nove mogućnosti percepcije koje razvija Luminar u partnerstvu sa Volvo Cars omogućavaju da sistem otkrije ljudske pozicije, uključujući pojedinačne udove, kao što su ruke i noge, nivo detalja koji ranije nije bio moguć sa ovim tipom senzora. Nova tehnologija je takođe u mogućnosti da detektuje objekte u rasponu do 250 metara, što je daleko više od bilo koje LiDAR tehnologije koja je trenutno dostupna.

 

"Autonomna tehnologija će bezbednu vožnju podići na novi nivo, izvan ljudskih ograničenja. Ovo obećanje za poboljšanje bezbednosti važno je zašto što Volvo Cars želi biti lider u autonomnoj vožnji. Na kraju, tehnologija će takođe stvoriti nove pogodnosti za naše kupce i društvo u celini ", rekao je Henrik Grin, viši potpredsednik za istraživanje i razvoj u kompaniji Volvo Cars. "Luminar deli naše ambicije u stvaranju tih prednosti i ova nova tehnologija percepcije je važan sledeći korak u tom procesu." 

 

"Tim za istraživanje i razvoj Volvo Cars kreće se impresivno brzo u potrazi za rešavanjem najnaprednijih problema u razvoju autonomne vožnje", rekao je Ostin Rasel, osnivač i glavni izvršni direktor Luminara.

 

Ranije ove godine Volvo Cars je preuzeo udeo u Luminaru putem Volvo Cars Tech Fonda, investicionog fonda koji se bavi visokim potencijalnim start-up tehnologijama. Ta investicija, prva u Tech Fondu, produbila je postojeću saradnju Volvoa sa Luminarom, koja se fokusirala na razvoj i testiranje njihove tehnologije senzora na Volvo automobilima. Volvo Cars je prvi od Luminar-ovih partnera koji u potpunosti koristi platformu za razvoj percepcije. 

 

Volvo Cars je u septembru ove godine predstavio je koncept 360c, holistički pogled na budućnost putovanja koje je autonomno, električno, povezano i sigurno. Zamišlja četiri potencijalne upotrebe autonomnih pokretnih vozila - okruženje za spavanje, mobilnu kancelariju, dnevni boravak i zabavni prostor - koji redefinišu način na koji ljudi putuju. Model 360c takođe predstavlja predlog za globalni standard u pogledu toga kako autonomna vozila mogu bezbedno komunicirati sa svim ostalim korisnicima u saobraćaju. 

 

Specijalna stanica virtuelne realnosti koja demonstrira viziju 360c i Volvo Cars za autonomno putovanje biće predstavljena na ovogodišnjem „Automobility LA“. 

-------------------------------

 

Volvo Cars Grupa u 2017

Za 2017. finansijsku godinu, Volvo Car Group zabeležila je operativni profit od 14,061 MSEK (11,014 MSEK u 2016). Prihodi u pomenutom periodu iznosili su 210,912 MSEK (180,902 MSEK). Globalna prodaja za kompletnu 2017. godinu iznosila je rekordnih 571,577 automobila, što je povećanje od 7.0 procenata u odnosu na 2016. Rezultati nagoveštavaju sveobuhvatnu transformaciju finansija i funkcionisanja Volvo Cars poslednjih godina, pozicionirajući kompaniju za sledeću fazu rasta.

 

O Volvo Cars Grupi

Volvo je operativan od 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih automobilskih brendova na svetu sa prodajom od 571.577 automobila u 2017-oj plasiranih u oko 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) iz Kine od 2010. godine. Činio je deo Švedske Volvo grupe do 1999. godine, kada je kompaniju kupio Ford Motor Company iz SAD. Godine 2010. Volvo Cars preuzima Geely Holding.

 

U 2017, Volvo Cars je zapošljavao u proseku približno 38.000 (30.400) zaposlenih sa punim radnim vremenom. Upravna zgrada Volvo Cars, razvoj, marketing i administracija su uglavnom locirane u Getebrugu u Švedskoj. Volvo Cars upravna zgrada za Kinu nalazi se u Šangaju. Glavne fabrike automobila locirane su u Geteburgu (Švedska), Gentu (Belgija), Šengduu i Dakingu (Kina), dok se motori proizvode u Skvodeu (Švedska) i Žangđikaou (Kina), a komponente karoserije u Olofstromu (Švedska).