Novosti

17.06.2019

Volvo Cars i POC razvijaju prve testove sudara između automobila i biciklističkih kaciga na svetu

Volvo Cars, lider u bezbednosti u automobilizmu, se udružuje sa vodećim švedskim sportskim i bezbednosnim brendom POC u seriji testova sudara biciklističkih kaciga i automobila, po prvi put u svetu, u sklopu revolucionarnog novog istraživačkog projekta koji ima za cilj dodatnu zaštitu biciklista. 

Partnerstvo je poslednji primer vodeće pozicije kompanije Volvo Cars u razvoju bezbednosti i njihove ambicije da se bezbednost na putu unapredi za sve kroz saradnju i pristup zasnovan na razmeni znanja.

 

Nezgode između bicikala i automobila često dovode do ozbiljnih povreda ili smrtnih slučajeva, zbog čega Volvo Cars ima jasnu strategiju da u potpunosti izbegne ovaj tip nezgoda uz pomoć aktivne bezbednosne tehnologije.

 

Detekcija biciklista uz potpuno zaustavljanje vozila koristi radare i kamere vozila da bicikliste otkrije, upozori vozača na neizbežni sudar i aktivira kočnice ukoliko je potrebno dodatno delovanje. U pitanju je razvoj zasnovan na automatskom kočenju u hitnim slučajevima i sistemu detekcije pešaka Volvo Cars, u skladu sa njihovom vizijom bezbednosti.

 

Volvo-POC istraživački projekat se sastoji od niza posebno projektovanih testova sudara u poznatom istraživačkom centru za bezbednost Volvo Cars u Geteborgu u Švedskoj, i predstavlja deo šireg istraživačkog projekta sa ciljem razumevanja tipova dugoročnih povreda koje zadobijaju biciklisti.

 

Tokom ovih testiranja, POC biciklističke kacige nose lutke za testiranje sudara koje se nalaze na test platformi, odakle se lansiraju na različite delove haube statičnog Volvo automobila, pod različitim uglovima i brzinama, radi različitih merenja.

 

Testovi su zasnovani na postojećim regulatornim procedurama za testiranje za zaštitu glava pešaka. Na taj način Volvo Cars i POC mogu vršiti direktno poređenje između korišćenja kacige i izostanka kacige u ovim slučajevima.

 

Trenutne procedure za testiranje biciklističkih kaciga su najosnovnije, podrazumevaju ispuštanje kaciga sa različitih visina ili na ravnu ili kosu površinu, ne uzimajući u obzir nezgode između bicikala i automobila. Volvo-POC projekat ima za cilj da nadalje rafinira i unapredi takvo testiranje.

 

 

Saznanja iz istraživačkog projekta će pomoći POC da pravi bezbednije kacige koje će pružati više sigurnosti u slučaju nezgoda između automobila i bicikala, dok sa druge strane testovi daju vredan uvid i saznanja za Volvo Cars u vezi sa tipovima ovih nezgoda radi budućeg razvoja.

 

„Ovaj projekat sa POC je izuzetan primer našeg pionirskog duha u bezbednosti“, kaže Malin Ekholm, rukovodilac bezbednosnog centra Volvo Cars i jedna od vodećih bezbednosnih inženjerki kompanije. „Često razvijamo nove načine testiranja za situacije u saobraćaju koje predstavljaju izazove. Naš cilj nije samo da ispunimo zakonske obaveze i prođemo testiranja. Umesto toga, mi prelazimo standarde, koristimo realne situacije iz saobraćaja da razvijemo tehnologiju koja nadalje unapređuje bezbednost.“

 

Sa preko 60 međunarodnih nagrada za bezbednost, inovacije i dizajn, POC je stekao reputaciju kompanije koja dovodi u pitanje ustaljena znanja i traži nova istraživanja, naučna dostignuća i inovacije radi primene novog načina razmišljanja kako bi se smanjio broj nezgoda.

 

„Slično kao i Volvo Cars, bezbednost je u srcu naše misije i pokreće sve naše ideje i inovacije,“ kaže Oskar Hus, rukovodilac razvoja proizvoda u POC. „Uz blisku saradnju sa naučnicima iz POC laboratorije imamo za cilj da budemo lideri u uvođenju novih ideja u bezbednosti. Standardi sertifikacije su osnova, ali oni ni u kom slučaju ne bi trebalo da ograničavaju našu spremnost da gledamo preko tih parametara i da pronađemo bolje i inovativnije načine da ublažimo posledice nezgoda.“

 

Poslednjih godina, kompanija Volvo Cars je fokusirana na zaštitu ljudi van vozila. Na primer, Volvo Cars je lansirala detekciju pešaka uz potpuno automatsko zaustavljanje 2010. godine i detekciju biciklista sa potpunim automatskim zaustavljanjem 2013. godine. Obe tehnologije su standard u Volvo automobilima kao deo City Safety paketa i pomogle su unapređenju opšte bezbednosti u saobraćaju.

 

U toku prethodne saradnje, Volvo Cars i POC su radili na pilot projektu povezivanja biciklističkih kaciga i automobila sa ciljem izbegavanja nezgoda. 

 

 

Napomena za urednike

  • Ovaj istraživački projekat je deo šireg projekta sa ciljem razumevanja tipova dugoročnih povreda koje zadobijaju biciklisti i razvoja principa zaštite radi unapređenja bezbednosti na putu. Strane koje su uključene u veći projekat su Volvo Cars, POC, KTH Royal Institute of Technology, MIPS i Autoliv. Projekat delimično finansira Vinnova. Saznanja iz istraživačkog projekta će biti dostupna javnosti.
  • POC laboratorija je naučni forum kompanije POC koji okuplja stručnjake iz različitih disciplina i medicine sa zadatkom pružanja podrške i saveta POC, obezbeđujući da je ono što POC razvije najpouzdanija i najnaprednija zaštita na tržištu.

 

-------------------------------

Volvo Car Grupa u 2018. godini

Tokom finansijske 2018. godine, Volvo Car Grupa je postigla profit iz poslovanja od 14.185 MSEK (14.061 MSEK tokom 2017. godine). Prihod u ovom periodu izneo je 252.653 MSEK (208.646 MSEK). Tokom cele 2018. godine, globalna prodaja dostigla je rekordnih 642.253 vozila (571.577), što je povećanje od 12,4 procenata u odnosu na 2017. Rezultati ukazuju na sveobuhvatnu finansijsku i poslovnu transformaciju Volvo Cars tokom poslednjih nekoliko godina, uz pozicioniranje kompanije za sledeću fazu rasta.

 

O Volvo Car Grupi

Volvo posluje od 1927. godine. Danas, Volvo Cars je jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih automobilskih brendova na svetu sa prodajom od 642.253 automobila tokom 2018. godine u oko 100 država. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) iz Kine od 2010. godine. Kompanija je činila deo Swedish Volvo Grupe do 1999. godine, kada je kompaniju kupila Ford Motor Company iz SAD. Godine 2010., Geely Holding je kupio Volvo Cars.

 

Tokom 2018. godine, Volvo Cars je u proseku zapošljavao 43.000 (39.500) stalno zaposlenih. Sedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, funkcije marketinga i administracije nalaze se u najvećem delu u Geteborgu, u Švedskoj. Sedište kompanije Volvo Cars za Kinu nalazi se u Šangaju. Glavna postrojenja za proizvodnju vozila kompanije nalaze se u Geteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Čengdu i Dakvinu (Kina) dok se motori proizvode u Skovde (Švedska) i Džangđakou (Kina), zajedno sa komponentama šasija koje se proizvode u Olofstromu (Švedska).

 

O POC

Osnovana 2005. godine, kompanija POC je vodeći proizvođač kaciga, naočara, zaštite za telo, odeće i dodataka. Švedska kompanija sa snažnom misijom: “da štiti živote i umanji posledice nezgoda za sportiste i sve one koji to žele da budu.” POC je osvojio preko 60 međunarodnih nagrada za inovacije, bezbednost i zaštitu, uključujući prestižnu nagradu “Brend godine” u biciklističkoj industriji.

 

Za više informacija, posetite: www.pocsport.com