Novosti

26.06.2019

Volvo Cars se priključuje revolucionarnom pan-evropskom pilot projektu razmene bezbednosnih podataka

Volvo Cars udružuje snage sa ostalim proizvođačima vozila, pružaocima usluga i državama u revolucionarnom pan-evropskom pilot projektu razmene podataka iz saobraćaja koje generišu automobili i infrastruktura, u interesu bezbednijih puteva za sve.

 

Pilot projekat, koji se implementira pod okriljem javno-privatnog partnerstva pod nazivom European Data Task Force, okuplja vodeće evropske proizvođače vozila, pružaoce usluga kao i niz država članica EU.

 

Partneri razmenjuju anonimne bezbednosne podatke ili usluge koje se zasnivaju na takvim podacima u pilot projektu preko platforme zasnovane na Cloud tehnologiji. Volvo Cars doprinosi pilot projektu omogućavanjem podataka u realnom vremenu iz svoje povezane bezbednosne tehnologije, prve u industriji, pod nazivom Hazard Light Alert i Slippery Road Alert.

 

Na primer, proizvođači vozila koji učestvuju u projektu mogu koristiti podatke kao upozorenje vozačima o potencijalnim opasnostima na putu ispred, dok pružaoci usluga mogu isporučivati ove podatke preko svojih saobraćajnih servisa uživo i saobraćajnim servisima kojima upravljaju nacionalne uprave za puteve.

 

Pilot projekat, prelazeći granice i uključujući različite brendove na recipročnoj osnovi, ima opšti cilj da unapredi bezbednost na putu za sve. European Data Task Force je osnovana 2017. godine sa istim ciljem: da vožnju učini bezbednijom za sve korisnike puteva stavljanjem prioriteta na društvene ciljeve, u odnosu na monetarne.

 

Kompanija Volvo Cars je pozivala na otvorenu i recipročnu razmenu anonimnih bezbednosnih podataka u proteklih par godina. Godine 2017. njen predsednik i generalni direktor Hakan Samuelsson izjavio je na jednoj konferenciji u Evropskoj Komisiji u Briselu da je razmena podataka između država i proizvođača vozila prava stvar.

 

 

„Mi smatramo da bi ova razmena anonimnih podataka trebalo da bude besplatna, radi opšteg dobra i koristi za društvo. Na taj način čuvamo živote, vreme i novac poreskih obveznika“, izjavio je g. Samuelsson u to vreme. „Pozivam ostale proizvođače vozila i države da nam se pridruže u realizaciji ovog tipa razmene podataka u što većoj meri.“

 

Sopstveni sistem upozoravanja Volvo Cars omogućava Volvo automobilima da međusobno komuniciraju i upozore vozače na okolne klizave puteve i opasnosti uz pomoć mreže koja je zasnovana na Cloud tehnologiji. Obe funkcije su predstavljene 2016. godine i dostupne su u svim novim Volvo modelima širom Evrope.

 

Razmena podataka o saobraćaju u realnom vremenu može značajno unaprediti opštu bezbednost u saobraćaju, gde postaje sve uticajnija kako joj se priključuje sve veći broj vozila. Od prošle godine, Volvo Cars i Volvo Trucks razmenjuju podatke radi upozorenja vozačima o okolnim opasnostima u Švedskoj i Norveškoj.

 

„Što više vozila imamo koja razmenjuju podatke u realnom vremenu, to će bezbedniji naši putevi biti“, izjavio je Malin Ekholm, rukovodilac bezbednosnog centra Volvo Cars. „Zbog toga je European Data Task Force tako bitna inicijativa. Nadamo se da će nam se priključiti još partnera koji dele našu posvećenost bezbednosti.“

 

 

---------------------------------------------

 

Volvo Car Grupa u 2018. godini

 

Tokom finansijske 2018. godine, Volvo Car Grupa je postigla profit iz poslovanja od 14.185 MSEK (14.061 MSEK tokom 2017. godine). Prihod u ovom periodu izneo je 252.653 MSEK (208.646 MSEK). Tokom cele 2018. godine, globalna prodaja dostigla je rekordnih 642.253 vozila (571.577), što je povećanje od 12,4 procenata u odnosu na 2017. Rezultati ukazuju na sveobuhvatnu finansijsku i poslovnu transformaciju Volvo Cars tokom poslednjih nekoliko godina, uz pozicioniranje kompanije za sledeću fazu rasta.

 

O Volvo Car Grupi

 

Volvo posluje od 1927. godine. Danas, Volvo Cars je jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih automobilskih brendova na svetu sa prodajom od 642.253 automobila tokom 2018. godine u oko 100 država. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) iz Kine od 2010. godine. Kompanija je činila deo Swedish Volvo Grupe do 1999. godine, kada je kompaniju kupila Ford Motor Company iz SAD. Godine 2010., Geely Holding je kupio Volvo Cars.

 

Tokom 2018. godine, Volvo Cars je u proseku zapošljavao 43.000 (39.500) stalno zaposlenih. Sedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, funkcije marketinga i administracije nalaze se u najvećem delu u Geteborgu, u Švedskoj. Sedište kompanije Volvo Cars za Kinu nalazi se u Šangaju. Glavna postrojenja za proizvodnju vozila kompanije nalaze se u Geteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Čengdu i Dakvinu (Kina) dok se motori proizvode u Skovde (Švedska) i Zhangjiakou (Kina), zajedno sa komponentama šasija koje se proizvode u Olofstromu (Švedska).