Novosti

10.09.2018

Volvo 360c koncept poziva na jedinstveni sigurnosni standard za komunikaciju autonomnih vozila

Novim 360c konceptom, Volvo se hvata u koštac sa jednim od glavnih izazova u uvođenju autonomne tehnologije i poziva na novi globalni standard u načinu kako autonomna vozila sigurno komuniciraju sa drugim učesnicima u saobraćaju.

 

Autonomna vožnja i bezbednost usko su povezani i ova tehnologija ima potencijal uvođenja najznačajnijeg poboljšanja bezbednosti na drumovima od kada je Volvo izumeo sigurnosni pojas sa tri tačke 1959. godine.

 

Međutim, autonomna tehnologija će biti postupno uvedena i to se neće dogoditi preko noći. Zbog toga će u potpunosti autonomna vozila biti uvedena u mešani saobraćaj u kome će vozila bez vozača i sa vozačem deliti put sa ostalim učesnicima u saobraćaju.

 

U takvim drumskim situacijama neće biti više moguće ostvariti kontakt očima i saznati više o namerama drugog vozača što je jedan od glavnih elemenata u današnjoj svakodnevnoj komunikaciji u saobraćaju.

 

Tokom razvoja 360c koncepta, Volvo inženjeri za bezbednost odlučili su savladati izazov kako uspostaviti siguran način komunikacije između potpuno autonomnih vozila i drugih učesnika u saobraćaju.

 

Fokus se stavio na stvaranje univerzalno primenjivog standarda tako da drugi učesnici u saobraćaju ne moraju razmišljati o marki ili modelu svakog individualnog autonomnog vozila.

 

Koncept 360c tako donosi rešenje u obliku sistema koji uključuje spoljne zvukove, boje, vizuale, pokrete i kombinaciju ovih alata kako bi preneo nameru vozila drugim učesnicima u saobraćaju. Tako je u svakom trenutku sasvim jasno šta će vozilo sledeće učiniti.

 

Dizajn 360c sigurnosne komunikacijske tehnologije fokusira se na izražavanje namera vozila, ali nikada neće izdati smernice ili upute drugim učesnicima u saobraćaju.

 

“Snažno verujemo da bi ova metoda komunikacije trebala biti univerzalni standard tako da svi učesnici u saobraćaju mogu jednostavno komunicirati sa bilo kojim autonomnim vozilom, bez obzira na marku vozila.“ izjavio je Malin Ekholm, potpredsednik bezbednosnog centra u Volvo Cars kompaniji. “Važno je napomenuti da ne dajemo uputstva drugima o idućem koraku kako bismo izbegli zbrku. Naša istraživanja pokazuju da je ovo najsigurniji način komunikacije između potpuno autonomnih vozila i drugih učesnika u saobraćaju.“

 

 

Koncept 360c predstavlja Volvo viziju budućnosti putovanja koja je autonomna, električna, povezana i sigurna – i koja će omogućiti Volvo Cars kompaniji prodor na nova tržišta.

 

360c donosi četiri mogućnosti korišćenja autonomnih vozila – okruženje za spavanje, mobilnu kancelariju, dnevni boravak i prostor za zabavu – svaki od njih donosi revolucionaran pogled na način na koji ljudi putuju.

 

Unutar prostora za spavanje, Volvo inženjeri za bezbednost su takođe razmišljali o budućnosti sigurnosne tehnologije i na koji način različiti položaji putnika utiču na sigurnost. Posebno sigurnosno ćebe uključeno u prostor za spavanje predstavlja budućnost sigurnosnih pojaseva i radi na isti princip kao sigurnosni pojasevi u tri tačke, ali je prilagođen za ljude u ležećem položaju tokom putovanja.

 

Koncept 360c, osim potencijalnih novih kupaca, takođe donosi određene posledice za budućnost putovanja, gradskog planiranja, infrastrukture i uticaj na okolinu modernog društva.

 

 

 

-------------------------------

 

Volvo Cars Grupa u 2017

Za 2017. finansijsku godinu, Volvo Car Group zabeležila je operativni profit od 14,061 MSEK (11,014 MSEK u 2016). Prihodi u pomenutom periodu iznosili su 210,912 MSEK (180,902 MSEK). Globalna prodaja za kompletnu 2017. godinu iznosila je rekordnih 571,577 automobila, što je povećanje od 7.0 procenata u odnosu na 2016. Rezultati nagoveštavaju sveobuhvatnu transformaciju finansija i funkcionisanja Volvo Cars poslednjih godina, pozicionirajući kompaniju za sledeću fazu rasta.

 

O Volvo Cars Grupi

Volvo je operativan od 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih automobilskih brendova na svetu sa prodajom od 571.577 automobila u 2017-oj plasiranih u oko 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) iz Kine od 2010. godine. Činio je deo Švedske Volvo grupe do 1999. godine, kada je kompaniju kupio Ford Motor Company iz SAD. Godine 2010. Volvo Cars preuzima Geely Holding.

 

U 2017, Volvo Cars je zapošljavao u proseku približno 38.000 (30.400) zaposlenih sa punim radnim vremenom. Upravna zgrada Volvo Cars, razvoj, marketing i administracija su uglavnom locirane u Getebrugu u Švedskoj. Volvo Cars upravna zgrada za Kinu nalazi se u Šangaju. Glavne fabrike automobila locirane su u Geteburgu (Švedska), Gentu (Belgija), Šengduu i Dakingu (Kina), dok se motori proizvode u Skvodeu (Švedska) i Žangđikaou (Kina), a komponente karoserije u Olofstromu (Švedska). 

 

Opisi i informacije unutar ove objave za medije odnose se na međunarodnu ponudu Volvo vozila. Opisane karakteristike mogu biti opcione. Specifikacije vozila mogu se razlikovati zavisno od države i podložne su promenama bez prethodne najave.