Novosti

31.05.2019

Volvo modeli će širom Evrope upozoravati jedni druge na klizave kolovoze i opasnosti

Volvo Cars omogućava svoju revolucionarnu, povezanu, bezbednosnu tehnologiju, prvu u industriji, širom Evrope, kao dodatni korak u svojoj ambiciji da unapredi bezbednost u saobraćaju.

 

Tehnologija omogućava Volvo automobilima da međusobno komuniciraju i da upozore vozače na uslove klizavih kolovoza u blizini i na opasnosti preko mreže zasnovane na Cloud tehnologiji.

Hazard Light Alert i Slipperry Road Alert su prvi put predstavljeni 2016. godine kod Volvo vozila serije 90 u Švedskoj i Norveškoj. Sledeće nedelje ova funkcija postaje dostupna vozačima Volvo vozila širom Evrope. Biće standard na svim novim modelima Volvo automobila od 2020. godine a može se postaviti i na ranije modele*.

„Razmena bezbednosnih podataka u realnom vremenu može pomoći u izbegavanju nezgoda“, kaže Malin Ekholm, rukovodilac Centra za bezbednost Volvo Cars. „Vlasnici Volvo vozila direktno doprinose bezbednosti puteva za druge vozače koji poseduju ovu funkcionalnost, i imaju korist od ranog upozoravanja na potencijalno opasne uslove pred sobom.“

Bezbednosna istraživanja koja izvodi Volvo pokazuju da prilagođavanje brzine kretanja u odnosu na stvarnu situaciju u saobraćaju može radikalno smanjiti rizik od nezgoda. Upozoravanjem ljudi na opasnosti koje se pred njima nalaze pravovremeno i pružanjem prilike da se njoj prilagode uz dodatno vreme, povezane bezbednosne tehnologije mogu podržati bolje ponašanje vozača i poboljšati bezbednost u saobraćaju.

Uz lansiranje ovih funkcija širom Evrope, Volvo Cars ponavlja svoj poziv automobilskoj industriji da se priključi razmeni anonimnih podataka koji se odnose na bezbednost u saobraćaju u odnosu na različite brendove automobila.

Razmena takvih podataka može dovesti do značajnog unapređenja opšte bezbednosti u saobraćaju, gde postaje uticajnija kako se povezuje sve više automobila. Od prošle godine, Volvo Cars i Volvo Trucks vrše razmenu podataka radi upozoravanja vozača o okolnim opasnostima u Švedskoj i Norveškoj.

„Što više vozila deli bezbednosne podatke u realnom vremenu, to će naši putevi biti bezbedniji. Nadamo se uspostavljanju obimnije saradnje sa partnerima koji dele našu posvećenost bezbednosti,“ navodi Malin Ekholm.

Čim su se pojavili, sistemi u Volvo Cars su bili prvi sistemi svoje vrste u automobilskoj industriji. Čim opremljeni Volvo upali sva četiri pokazivača pravca, Hazard Light Alert šalje signal svim Volvo automobilima u blizini koji su povezani na Cloud servis, upozoravajući vozače da izbegnu potencijalne nezgode. Ovo je naročito korisno kod slepih uglova i na prevojima puteva.

Istovremeno, Slippery Road Alert pojačava svest vozača i o trenutnom stanju na putu i o stanju koje se pred njim nalazi, anonimno sakupljajući informacije o površini kolovoza od automobila koji se nalaze dalje niz put i upozoravaju vozače koji se približavaju klizavoj deonici puta.

Prošlog meseca, Volvo Cars je izdao niz objava koje su za cilj imale podršku boljem ponašanju u vožnji i bezbednoj vožnji. Od 2020. godine, svi Volvo automobili će imati ograničenje brzine na 180 km/h. Od samog početka 2020. godine, kompanija će takođe instalirati kamere u vozila i ostale senzore koji će nadgledati vozača i omogućiti vozilu da interveniše ukoliko vozač koji je očigledno pod dejstvom opijata ili ometen rizikuje nezgodu koja podrazumeva ozbiljne povrede ili smrtni ishod.

Konačno, kompanija je objavila da prvi put pruža lak pristup svom znanju o bezbednosti u centralnoj digitalnoj biblioteci, koju podstiče automobilsku industriju da koristi u interesu obezbeđenja bezbednijih puteva za sve.

 

Napomena za urednike:

*Hazard Light Alert i Slippery Road Alert su dostupne na svim Volvo automobilima na osnovu skalabilne arhitekture proizvoda (Scalable Product Architecture (SPA)) ili kompaktne modularne arhitekture (Compact Modular Architecture (CMA)) od modela iz 2016. godine nadalje.

 

Volvo Car Grupa u 2018. godini

Tokom finansijske 2018. godine, Volvo Car Grupa je postigla profit iz poslovanja od 14.185 MSEK (14.061 MSEK tokom 2017. godine). Prihod u ovom periodu izneo je 252.653 MSEK (208.646 MSEK). Tokom cele 2018. godine, globalna prodaja dostigla je rekordnih 642.253 vozila (571.577), što je povećanje od 12,4 procenata u odnosu na 2017. Rezultati ukazuju na sveobuhvatnu finansijsku i poslovnu transformaciju Volvo Cars tokom poslednjih nekoliko godina, uz pozicioniranje kompanije za sledeću fazu rasta.

 

O Volvo Car Grupi

Volvo posluje od 1927. godine. Danas, Volvo Cars je jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih automobilskih brendova na svetu sa prodajom od 642.253 automobila tokom 2018. godine u oko 100 država. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) iz Kine od 2010. godine. Kompanija je činila deo Swedish Volvo Grupe do 1999. godine, kada je kompaniju kupila Ford Motor Company iz SAD. Godine 2010., Geely Holding je kupio Volvo Cars.

 

Tokom 2018. godine, Volvo Cars je u proseku zapošljavao 43.000 (39.500) stalno zaposlenih. Sedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, funkcije marketinga i administracije nalaze se u najvećem delu u Geteborgu, u Švedskoj. Sedište kompanije Volvo Cars za Kinu nalazi se u Šangaju. Glavna postrojenja za proizvodnju vozila kompanije nalaze se u Geteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Čengdu i Dakvinu (Kina) dok se motori proizvode u Skovde (Švedska) i Zhangjiakou (Kina), zajedno sa komponentama šasija koje se proizvode u Olofstromu (Švedska).

 

 

Opisi i činjenice iz ovog materijala za medije odnose se na međunarodnu gamu automobila Volvo Cars Grupe. Opisane karakteristike mogu biti opcione. Specifikacija vozila se može razlikovati od države do države i može se menjati bez prethodnog obaveštavanja.