Novosti

29.03.2018

XC60 proglašen je za svetski automobil godine 2018.

Novi Volvo XC60 SUV srednje veličine proglašen je za svetski automobil godine 2018. na Sajmu automobila u Njujorku, dodajući još jedno u nizu priznanja za Volvo Cars.

 

XC60 je, ranije ove godine, dobio prestižnu nagradu u Severnoj Americi - "North American Utility of the Year", dok je XC40, mali SUV, postao evropski automobil godine na Sajmu automobila u Ženevi ranije ovog meseca. Ovo je prva titula za "Svetski automobil godine" koju je osvojio Volvo Cars, premijum proizvođač automobila.

 

"Drago mi je što su se ulaganja u našu kompaniju isplatila", rekao je Håkan Samuelsson, predsednik i izvršni direktor Volvo Cars-a. "Konkurencija je bila zaista teška, ali ova nagrada za XC60 pokazuje da Volvo ima pravu kombinaciju dizajna, povezanosti i sigurnosti koju prepoznaju kupci širom sveta."

 

 

U novom XC60, najboljem u ukupnom poretku na Euro NCAP testovima u 2017. godini, Volvoov sistem autonomnog kočenja u slučaju opasnosti poboljšan je dodavanjem funkcije korigovanja upravljača u slučaju kada samo automatsko kočenje ne može izbeći potencijalni sudar. Pored toga, Oncoming Lane Mitigation sistem uz asistenciju pri upravljanju pomaže pri izbegavanju čeonih sudara. Sistem za detekciju mrtvog ugla (BLIS) kome je dodata asistencija upravljanja smanjuje rizik od incidenata prilikom promene saobraćajne trake.

 

XC60 je dostupan uz paletu dizel i benzinskih motora, kao i nagrađivanog T8 Twin Engine benzinskog plug-in hibrida koji je kruna Volvo Cars-ove ponude pogonskih agregata. Ovaj motor isporučuje 407 KS uz ubrzanje od 0-100 km za samo 5,3 sekundi.

 

Uz ova dva priznanja stiglo je i priznanje "World Car Person of the Year" tj. priznanje svetskog ranga za ličnost godine u auto industriji za gospodina Samuelssona, koju dodeljuje Panel međunarodnih medija i koje mu je dodeljeno u Ženevi početkom ovog meseca. Gospodin Samuelsson je dobio ovu inauguralnu nagradu u znak priznanja za svoj rad i uspešnom vođenju Volvo Cars-a poslednjih godina.

 

Novi Volvo XC60.

 

 

-------------------------------

 

Volvo Car Group u 2017

Za 2017. finansijsku godinu, Volvo Car Group zabeležila je operativni profit od 14,061 MSEK (11,014 MSEK u 2016). Prihodi u pomenutom periodu iznosili su 210,912 MSEK (180,902 MSEK). Globalna prodaja za kompletnu 2017. godinu iznosila je rekordnih 571,577 automobila, što je povećanje od 7.0 procenata u odnosu na 2016. Rezultati nagoveštavaju sveobuhvatnu transformaciju finansija i funkcionisanja Volvo Cars poslednjih godina, pozicionirajući kompaniju za sledeću fazu rasta.

 

O Volvo Car Group

Volvo je operativan od 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih automobilskih brendova na svetu sa prodajom od 571.577 automobila u 2017-oj plasiranih u oko 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) iz Kine od 2010. godine. Činio je deo Švedske Volvo grupe do 1999. godine, kada je kompaniju kupio Ford Motor Company iz SAD. Godine 2010. Volvo Cars preuzima Geely Holding.

 

U 2017, Volvo Cars je zapošljavao u proseku približno 38.000 (30.400) zaposlenih sa punim radnim vremenom. Upravna zgrada Volvo Cars, razvoj, marketing i administracija su uglavnom locirane u Getebrugu u Švedskoj. Volvo Cars upravna zgrada za Kinu nalazi se u Šangaju. Glavne fabrike automobila locirane su u Geteburgu (Švedska), Gentu (Belgija), Šengduu i Dakingu (Kina), dok se motori proizvode u Skvodeu (Švedska) i Žangđikaou (Kina), a komponente karoserije u Olofstromu (Švedska).